MaskeGruppen har i samarbeid med gårdeier Møller eiendom blant annet installert solcellepanel og kuttet energiforbruket ved Vinterbroanlegget med 30%.
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn foretok den offisielle åpningen av vårt nye solcelleanlegg på Vinterbro 30. juni 2020. Her sammen med Andreas Jul Røsjø (Møller Eiendom) og konsernsjef i MaskeGruppen Per Gundersen. Foto: Justine Omberg.
– Dette er et spleiselag mellom oss og vår leietaker MaskeGruppen, sier Andreas Jul Røsjø, administrerende direktør i Møller Eiendom. På taket til et over tjue år gammelt lagerbygg på Vinterbro, rett utenfor Oslo, har eiendomsselskapet Møller Eiendom fått installert et stort solcelleanlegg på 100 kilowatt. Gjennom en såkalt grønn leieavtale deler eiendomsselskapet og leietakeren MaskeGruppen på regningen på ni millioner kroner. Gevinsten er hele 30 prosent lavere energiforbruk i året.
Kan lade 300 elbiler
Tirsdag åpnet klima- og energiminister Sveinung Rotevatn solcelleanlegget. Lagerbygningen fra 1999 har fått nytt automatiseringsanlegg for energieffektiv drift, utskiftning av ventilasjon, installasjon av varmepumpe og overgang til LED-belysning. – Dette er et strålende eksempel på hvordan relativt enkle tiltak kan gi store energi- og klimagevinster, sier klimaminister Sveinung Rotevatn. – Gjennom disse tiltakene reduseres energiforbruket til lagerbygget med over 600.000 kWh i året. Det tilsvarer forbruket til over 300 elbiler, sier Rotevatn.
Økt husleie-mindre strøm
MaskeGruppen har gått med på å betale 330.000 mer i årlig husleie for tiltakene, inkludert solcelleanlegget på taket. Til gjengjeld sparer bedriften, med dagens strømpriser, ca en halv million kroner i årlige strømutgifter.
– Vi reduserer vårt energiforbruk med 30 prosent. Det er helt i tråd med vår ambisjon om å være en nullutslipps-bedrift, sier Per Gundersen, konsernsjef i MaskeGruppen. Bedriften, som selger forbruksvarer til offentlig sektor og privat næringsliv for rundt en milliard kroner i året, har satt klima, miljø og bærekraft høyt på agendaen. Over 80 prosent av alle leveringer i Oslo og Trondheim skjer med elektriske varebiler. – Da Møller Eiendom fortalte oss om dette prosjektet for noen år siden, hadde vi allerede satt oss høye miljømål: Vi skulle bli ledende og drivende innen dette området i vår bransje, forteller Gundersen. Det målet har MaskeGruppen nådd. – Så det er vinn-vinn for oss, Møller Eiendom og klimaet, konstaterer Gundersen.
Ønsker tøffere klimakrav
Hvert år kjøper offentlige aktører inn varer og tjenester for over en 500 milliarder kroner fra det private næringslivet. I anbudene blir stadig oftere krav til bedriftenes klima- og miljøtilpasninger vektet høyt, i tillegg til pris.
MaskeGruppen og Møller Eiendom oppfordrer det offentlige til å bli enda tøffere til å sette klima- og miljøkrav til bedriftene som deltar i anbudskonkurranser. – Offentlige aktører kan og må bruke innkjøpsmakten sin til å kreve at private bedrifter som oss gjennomfører tiltak som dytter oss i en grønnere retning, sier Røsjø. – Norge skal halvere sine klimautslipp innen 2030. For å klare det, må vi bytte ut fossil energi med fornybar energi. Det betyr at store deler av det norske samfunnet skal elektrifiseres de neste årene. Skal vi klare det, må vi tenke og handle nytt – akkurat slik Møller Eiendom og Maskegruppen har gjort her på Vinterbro. Vi må våge å ta de investeringene som kan redusere energiforbruket vårt, sier Rotevatn.
Statsråden fikk også ta våre flotte elbiler i nærmere øyesyn. Foto: Justine Omberg.
Mediedekning:
Sesjonen din har nå utløpt. Vennligst klikk "OK" for å oppdatere siden og unngå tap av eventuelle ikke-lagrede data. Dersom du var logget inn, må du nå logge inn på nytt.